Kısaltması DApp olarak ifade edilen Decentralized Applications merkezi olmayan uygulamalardır. Bu konunun kripto paralar ile olan ilişkisini ortaya koymadan önce merkezi olan uygulamaların ne olduğuna kısaca değinelim.
Merkezi olan uygulamalar arasında, en sık kullanılan sosyal medya uygulamaları yer alır. Instagram, Twitter veya Facebook gibi uygulamaların bir merkeze bağlı olarak yürütüldükleri herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bundan dolayı da uygulamaların bazı olumsuz yönleri bulunur. Bu olumsuzlukların başında ise genel olarak daha az güvenlik ve şeffaflık gelecektir.
Merkezi olmayan uygulamalar ile herhangi bir merkeze bağlı olmayı reddeden kripto para anlayışı paralel bir çizgide yer aldığından dolayı bu oldukça kolay ortaya çıkmıştır.
Mantığı Neye Dayanır?
DApp temelde dağınık bir şekilde oluşturulan internet uygulamalarını anlatmak amacıyla da kullanılır. P2P yani eşten eşe olacak şekilde çalışan uygulamaların tümü dApp olarak adlandırılır.
Anlamı;
Tek bir merkeze bağlı kalmak zorunda olmamak,
Tek bir sunucu yerine değişik sunucuların kullanılması,
Önemli kripto para projelerinde daha fazla veri akışı sağlanması,
Veri akışının yönetilmesine olanak tanıması,
Tüm verilerin ağlarda yedeklenmesi ve saklanmasıdır.
Bir Uygulama Nasıl Merkeziyetsiz Olur?
Bir uygulamanın merkeziyetsiz olması için bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Herhangi bir kurum veya kişiye bağlı olmaması temel şarttır. Ayrıca açık kaynaklı çalışmalı ve tek bir ağa bağlı olmamalıdır. Ödüllendirme yapılması yani token yerleştirilmesi de gereklidir.
Hangi Projelerde Mümkündür?
Merkeziyetsiz olan uygulamaların hangisi olduğunu merak edenler için bunların başında Cardano, EOSIO, DFINITY, Zilliqa gibi örnekleri sıralamak mümkün olur. Bunların tamamı bir merkeze bağlı olmadan yürütülür. Bu uygulamalar hakkında en çok merak edilen nokta ise nasıl bir noktaya geleceğidir. Kullanıcıların sevdiği ve katılımın da fazla olduğu göz önüne alındığında hızlı bir gelişim ortaya çıkması beklentiler arasında yer alıyor.
—